perjantai 5. marraskuuta 2010

Kulttuuria

Kävimme 3.11 eli keskiviikkona luokkaretkellä Helsingissä. Päivän aikana näimme kansalliskirjaston, kirjasto kympin, taide ateneumin ja kiasman.

Koska opiskelen kirjastoalalle, luulisi että olisin ollut eniten innoissani kansalliskirjastosta. Paikka todellakin oli vaikuttava vanhoine natisivine lattioineen, kapeine käytävineen ja upeine kattomaalauksineen, mutta koska minulle tuli sellainen olo, että kummitukset tulevat esiin heti kun täällä valot sammuu ja viimeinen työntekijä lähtee kotiinsa, niin en halua missään tapauksessa kuvitella työskenteleväni kyseisessä paikassa tulevaisuudessa...:D
Kirjasto 10 oli kirjastokohteista enemmän makuuni. Kyseessä on siis musiikkikirjasto Helsingin keskustassa. Tunnelma kirjasto 10ssä oli nuorekas ja rento ja asiakkaat ovat tervetulleita viihtymään. Asiakkaat voivat mm lainata soittimia, levyttää kirjaston studiossa tai järjestää esiintymisen kirjaston "stagella". :) Itselle tuli ainakin olo että todellakin voisin viihtyä täällä!

Lempparikohteeni oli Ateneum, jossa en aikaisemmin ollut päässyt vierailemaan. Pääsimme oppaan kanssa kiertämään peruskokoelman ja näkemään Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin ja Hugo Simbergin teoksia. Oli hauska nähdä tuttuja maalauksia, kuten Haavoittunut enkeli ja Taistelevat metsot, ihan lähietäisyydeltä. Opas, joka osasi kertoa yksityiskohtia taiteilijoiden elämästä ja elämänvaiheista taulujen maalaushetkellä, teki kierroksesta antoisaman kuin mitä se olisi ollut jos yksin olisin kiertänyt paikassa. Taide Ateneum rakennuksena on todella kaunis ulkoa ja sisältä. Portaikon nähdessäni juolahti mieleen järjestetäänkö täällä häitä..:D

Kiasmassa päänäyttely CREAM esitteli Damien Hirstin ja muiden brittitaiteilijoiden teoksia. Hirstin teoksissa teemoina ovat mm elämä, kuolema, uskonto, rakkaus.. Suuria aiheita.

Hirstin esillä olevia teoksia olivat mm For the love of God, Hallelujah 2 ja Katukaa. For the love of God oli versio Hirstin timanteilla päällystetyistä pääkalloista. Hallelujah 2 ja Katukaa olivat suuria ikonien kaltaisia teoksia, joissa Hirst käyttää oikeita kuolleita perhosia. Lähinnä jäin miettimään teosten nimiä ja tarkoitusperiä. Minua näyttely ei oikein vakuuttanut. Voinko tehdä mitä vain ja selittää sen taiteella. Ovatko kuolleet perhoset taidetta vai olisiko asian voinut kertoa maalatuilla perhosille? Elämä, kuolema, uskonto, ovat suuria, yleisöön vetoavia aiheita, mutta yritetäänkö niillä vain vetää yleisöä, ilman mitään oikeaa sanottavaa. Liitin linkit alapuolelle, joten voit miettiä asiaa itse, jos et ole menossa paikan päälle :)

Yleensä pidän nykytaiteesta enemmän kuin esittävästä taiteesta(vaiko naturalistiseksiko taiteeksi sitä kutsutaan), mutta tällä kertaa perinteinen Ateneum kyllä hakkasi modernin Kiasman :)


Damien Hirst:For the love of God/Jumalan rakkauden tähden

Damien Hirst: Hallelujah 2

Kansalliskirjasto

Kansalliskirjasto

Ateneum

Albert Edelfeltin Kuningatar Blanka

ps. kuvat eivät ole itseni nappaamia vaan googletin ne :>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti