perjantai 25. maaliskuuta 2011

Ps. Minä rakastan sinua

Tuskin moni on välttynyt tällä viikolla kuulemasta tai lukemasta jotakin Nuotan Älä alistu-kampanjasta. Iltapäivälehdissämme kampanja on nostettu otsikoihin, joissa jutun ydin on mestarillisesti sivuutettu tai niin vääristelty, että pahaa tekee.

Älä alistu-kampanjan on ymmärretty ja julistettu olevan homoja vastustava, vaikka sen tarkoitus on ollut tuoda esiin yhden tytön henkilökohtainen kokemus omassa elämässään. Tyttö, Anni kokee eheytyneensä seksuaalisen identiteetin muututtua.
Tuskin tuollainen tarina on niin ainutlaatuinen kuin sen luulisi kampanjaan kohdistuneen "pouskarointia" kritiikin perusteella olevan. Monilla seksuaalinen identiteetti saattaa muuttua vaikka Jumala ei olisikaan asiassa mukana. "Se oli sellainen vaihe" fraasi on tuttu teeveestä ja homopiireissäkin varmasti tuttu lausahdus. Sex and the city sarjaa seuranneet muistavat Samanthan kääntymisen lesboksi..ja takaisin. Eikä Annin kokemus siitä, että Jumala auttoi häntä muuttumaan, ole sekään ainutlaatuinen. Kadonneetkin tunteet ovat olleet kuitenkin olemassa. Kenellä ei ole oikeutta kokea kuten kokee?

Media on spekuloinut kampanjan aikaan saamia mielenterveydellisiä vaikutuksia, itsetuhoisia ajatuksia. Tuo mahdollinen luku olisi takuulla olennaisesti pienempi, ilman iltapäivälehtien vääristeltyä uutisointia ja mässäilyä. Nämä lehdet syyllistyvät tasan samaan kuin mistä kampanjaa syyttävät.

Itse olen kokenut saman kuin Älä alistu-kampanjan Anni. Teini-iässä ajatus lesboudesta ahdisti minut itsetuhoiseen käytökseen ja ennen pitkää masennukseen. Ympäristön uskovilta ihmisiltä kumpuavat viestit siitä miten "homosta näkee jo naamasta miten kiero ihminen hän on" eivät millään tavoin edistäneet mielenterveyttäni. Sain käsityksen, että Jumala ei hyväksy minua ja siksi ajattelinkin, että "no, en minäkään sitten halua olla kanssasi tekemisissä". Periaatteessa siis uskoin Jumalaan, mutta käänsin selkäni hänelle.

Kun reilu vuosi sitten kohtasin Jumalan, kohtasin sellaisen Jumalan, joka ei eritellyt mitään ominaisuuksiani, ei laskenut virheitäni, eikä tuon taivaallista välittänyt siitä olinko homo vai hetero. Luulen, että nämä asiat merkitsivät hänelle niin vähän, että tuskin edes huomasi niitä. Jumala jonka kohtasin, paloi halusta saada rakastaa minua, kokonaisuudessani, mitään minulta vaatimatta. Kun Jumala näytti minulle hyväksyvänsä (ja kaiken aikaa hyväksyneensä) minut juuri sellaisena kuin olin, kävikin niin että rakastuin itsekin Herraan. Tämä rakkaus alkoi saada minussa aikaan monenlaisia muutoksia. Usko synnyttää rakkautta ja rakkaus kuuliaisuutta. Verrattain lyhyen prosessin jälkeen omakin seksuaalinen identiteetteni muuttui ja yksinkertaisesti en vain tunne samoin kuten ennen, en siis voi väittää etten nykyään tuntisi oloani varsin heteroksi. Vaikka seksuaalisen identiteetin yhteydessä käytettynä vierastetaankin sanaa eheytyä, se on erittäin hyvä sana kuvaamaan sitä prosessia joka minussa tapahtui asian tiimoilta. Tunnen eheytyneeni, toipuneeni, parantuneeni jostakin. Kuten kampanjan Annikin antoi ymmärtää tuntevansa, tunnen olevani enemmän sen kaltainen kun minun on tarkoituskin olla - ja sen myötä onnellisempi.

Toivoisin, että voisin palata ajassa ja sanoa yläasteikäiselle Jennalle jotakin, mikä olisi rohkaissut häntä Jumalalle selän kääntämisen sijaan kääntymään Hänen puoleensa. Jotain siitä ehdottomasta rakkaudesta, jolla Jumala meitä jokaista rakastaa. Jos olisin kuullut ja kokenut sen mitä koen tänään, olisin ehkä välttynyt aika kivikkoiselta tieltä elämässäni. Voisiko media tarttua samanlaisella intohimolla seuraavaksi kampanjaan jossa julistetaan: Jumala rakastaa sinua - Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, varas, keppikerjäläinen! Homo tai hetero.

7 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Linkitin tämän blogini "löytöihin" ja blogisi laitoin blogilistalleni. Sainhan?

    Siunausta!

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus, ja ihana kun puhut asiasta suoraan. Näitä "Anneja" kun on enemmänkin kuin tämä yksi reipas, joka saa kaikki kakat niskaansa rehellisyydestään. Hyvä, Jenna!

    Raikasta settiä. Kuten sanottu, ehdoton rakkaus, joka ei vaadi kohteeltaan muutosta, aiheuttaa muutoksen vapaudesta käsin. Ihanaa, Jeesus, ihanaa!

    VastaaPoista
  3. Munkin mielestä tuon kampanjan uutisointi oli aika liioiteltua ja yksipuolista... vaikka en siihen niin kauheasti olekaan perehtynyt, niin varmasti siinä kiinnitetään huomiota myös heteroiden syntisyyteen ja siihen että himoja kannattaa vastustaa, on sitten homo tai hetero. En oikeen ymmärrä miksi kristinuskoon tulo ja heteroksi "eheytyminen" liittyy yhteen... tai siis en oikein osaa selittää :D mutta kun itse aloin uskoa Jumalaan pitkän ajan jälkeen, niin pian sen jälkeen tajusin olevani bi ja hyväksyväni sen täysin... mutta itse en olekaan kristinuskoinen, voihan se ero olla siinä, tai sitten ei. Kait se kaikista tärkein juttu on se että on totuudenmukainen itselleen ja tekee niin kuin uskoo Jumalan tahtovan. :)

    VastaaPoista
  4. Hmm ja voisin vielä lisätä jotain joka saattaa kuulostaa sekavalta koska en nyt välttämättä osaa selittää ajatuksiani oikein :D Mutta siis uskon että ihmisen seksuaalisuus ja sukupuolisuus ovat/voivat olla muuttuvaisia elämän aikana. Se että tunsin olevani poika eräässä kohtaa elämääni ei tee sitä TUNNETTA luuloksi, vaan se oli totta, eikä vaan joku merkityksetön "vaihe". Nyt onneksi tunnen itseni naiseksi mikä on kiva juttu, kerta sellaisessa ruumiissakin olen :D mutta se asia voi taas muuttua ja joskus 70-vuotiaana voinkin olla taas ihan pappa. Ja se että nyt seurustelen miehen kanssa ei tarkoita sitä että olisin "eheytynyt" bi-seksuaalisuudestani :)
    Joka tapauksessa: olen iloinen että olet iloinen ja oma itsesi <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä :) Olen lopen kyllästynyt kuuntelemaan ja lukemaan vouhkausta aiheesta, sun kirjoitus oli hyvää luettavaa.

    VastaaPoista
  6. http://koti.phnet.fi/petripaavola/annintarina.html

    Kannattaa lukea linkin takana oleva kirjoitus ajatuksista jotka heräsivät videon katsomisesta.

    VastaaPoista
  7. Nurkkalintu, jep, tottakai sait ;) Siu sinullekkin! :)

    Satu ja Anna, kiitos. Komppaan ensimmäistä: Ihanaa, Jeesus, ihanaa! :D

    Sam, niin, tarkotinkin että ihmisillä on jokaisella erilaisia kokemuksia ja ne kokemukset ja tunteet on ja ovat olleet ihan todellisia. Tässä puhuin sitten siitä, että miten omalla kohdaltani tunnen tapahtuneen. :) Tuli tässä mieleen, että onko meillä Eri Jumala vai Sama Jumala. Se selviää kun kysyy onko sun Jumalalla poika, joka tuli maailmaan, oli ihminen ja Jumala ja joka kuoli kaikkien ihmisten puolesta?:>

    VastaaPoista